Handig om te weten over een fotosessie

Algemeen

Fotosessies kunnen in principe overal plaats vinden, bij je thuis of op locatie.

Alhoewel ik wel een kleine studio heb met de klassieke witte en zwarte achtergronden wordt die eigenlijk nauwelijks gebruikt. Juist de achtergrond en omgeving geven portretten net dat beetje extra. Ik werk dan ook het liefst op locatie of dat nu jullie huis is, een verlaten industrieterrein, een park of ergens midden in de stad. In een gesprek vooraf overleggen we waar de sessie gaat plaatsvinden. Ik heb zelf natuurlijk ook altijd ideeën.

Een foto wordt niet alleen gemaakt door locatie en licht, maar ook door kleding. Alles moet kloppen. Mensen doen mij het meest plezier als ze een karrenvracht aan kleding meenemen, waaruit we kunnen kiezen. Een of twee kledingwissels horen er standaard bij. Denk voor zowel meisjes als jongens aan laagjes, kleuren, patronen en accessoires. Neem sjaaltjes, corsages, speldjes, hoeden en petten mee. Je hebt nooit te veel bij je!

Ik heb niets tegen shirts met prints of schrift, maar probeer weg te blijven van de Cars, Spiderman, Hello Kitty en andere superhelden, net als van kleding met de eigen naam erop.

Pasgeborenen

Babyfotografie kan in principe gewoon op locatie plaatsvinden, maar jullie mogen ook naar mij toe komen. Hoe gaat het in zijn werk en wat heb ik nodig?

In principe 2 dingen (behalve baby zelf natuurlijk): licht en ruimte.

Bij licht moet je denken aan grote ramen (bij voorkeur tot op de grond, een schuifpui bijvoorbeeld is ideaal) op het noorden of westen (in de ochtend) of noorden of oosten (in de middag). Qua ruimte heb ik wat plek nodig om een opstelling te maken. Ik neem een grote zitzak mee en wat statiefjes en heb dan nog wat ruimte nodig om afstand te nemen. Denk aan 3 meter.

Oh en als derde misschien iets om rekening mee te houden: warmte. Zoals je op mijn foto’s hebt gezien is baby veelal bloot en zonder een (voor ons onaangenaam) warme kamer vindt hij het echt niet leuk als het niet lekker warm is. Ik neem dan ook een extra straalkacheltje mee. Het is een kleine volksverhuizing, maar als je je daar op instelt valt het reuze mee.

Het prettigst is het als de baby lekker wakker is geweest, net zijn buikje vol heeft gedronken en lekker slaperig is op het moment dat we beginnen. Het hangt dan van de baby af hoeveel poses en foto’s we gemaakt krijgen. Het doel is minimaal rond de 20 verschillende foto’s. Maar eerlijk is eerlijk en soms is het gewoon nodig om een nieuwe afspraak te plannen.

Voor pasgeboren babies reken ik op 2 tot 4 uur. Dat is ruim en dat komt omdat je het bij babies van te voren gewoon niet weet. Bij babies werk ik niet onder druk. Ik neem er de tijd voor. Er is altijd tijd om tussendoor te voeden als dat nodig is.

Babyfotografie vindt het best plaats tussen de 4 en 12 dagen oud, dus grofweg in de eerste twee weken, als de (borst)voeding lekker op gang is gekomen, maar de baby nog niet al te veel wakkere tijd doormaakt en in het algemeen voor het opkomen van de vermaledijde baby-acne. Hoe ouder de baby is hoe moeilijker het is om die heerlijke dromerige foto’s te krijgen.

Nog een laatste tip, plan op de dag van de foto’s geen andere drukke activiteiten voor je baby. Hij is tenslotte nog maar net op deze wereld en alhoewel de bedoeling is dat hij het grootste deel van de tijd slaapt, is het voor zo’n kleine ukkepuk toch best heel inspannend.

Na de sessie

Na de sessie bewerk ik zo’n 20 tot 30 foto’s in mijn eigen stijl. Die kunnen jij en je familie vervolgens in een met password beveiligde online gallery bekijken om rustig te bepalen welke foto’s je wilt bestellen, als uitvergroting, op canvas, onder acryl etc.

Ik steek veel tijd in de nabewerking en focus me er ook op dat de huidtinten er mooi uit komen te zien. Om die reden houd ik de afdrukken dan ook in eigen beheer. Iedereen heeft wel eens de ervaring gehad dat afdrukken te bruin/geel of rood terugkwamen. Dat voorkom ik zo.

Investering

Een fotosessie is een investering in tastbare herrineringen. Spreekt mijn stijl van fotograferen jullie aan, neem dan gerust contact op en bekijk de prijzen en mogelijkheden op de aparte pagina.

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

m o r e   i n f o